TN: 2010 Castello di Monsanto Chianti Classico Riserva

2010 Castello di Monsanto Chianti Classico Riserva

Always an eye-opener again and again how good Sangiovese-based wines match with tomato-based pasta. Solo this Chianti was not convincing, but after the first tbsp of pasta the wine blossomed up. Quite focused, pure and a bit austere Chinati with flavors of tobacco, dried herbs, flowers, a touch of tar and a quite elegant finish. I recommend to drink it now or until 2025. The average score of 91 or 92/100 by the usual suspects (wine journalists) is okay. Bottom-line, a pleasure to drink this Chianti Riserva with pasta.

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The 2016 version of this is superb.

October 2015 - Huge horizontale Chianti :
38. Chianti Classico Riserva : Castello di Monsanto ’’Il Poggio’’ 2010
(90% Sangiovese, 7% Canaiolo, 3% Colorino) - Barberino Val d’Elsa
Agriculture raisonnée - élevage 20 mois en barriques et demi-muids français puis 6 mois au moins en bouteilles
A l’ouverture : DS16 - PR16+ - NH17 - PS15,5
Après 5 heures d’aération : DS15 - LG14,5 - MS14 - CDC14,5
Crème de cassis soutenue et un brin vulgaire (genre carmenere chilien). Jus concentré, viril (sur des goûts simples de fruits rouges et de terre mouillée) mais l’expression reste trop rudimentaire, lourde, très austère (sans vice ni vertu). La prudence s’impose pour ce vin mieux apprécié l’après-midi (mais sensiblement moins bien le soir par Didier). Rendez-vous dans 10 ans, à table, sur une bouteille parfaitement conservée.

To be tasted again …

Year in and year out…a fine value CCR IMHO.

RT